ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ ТЕМПЕРАТУРИ ЗАГАРТУВАННЯ ЕКОНОМНОЛЕГОВАНОЇ КОНСТРУКЦІЙНОЇ СТАЛІ ПРИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ Q та P
DOI:
https://doi.org/10.34185/1991-7848.itmm.2023.01.020Ключові слова:
фазові перетворення, мартенсит, аустеніт, загартування.Анотація
У роботі представлено практичний досвід застосування математичного моделювання багатофазного структурного стану низьколегованої конструкційної сталі 0,30С–0,86Si–1,02Mn–0,84Сr з метою отримання покращених показників міцності та пластичності металу. Розрахована теоретична оптимальна температура завершення загартування при реалізації процесу Q&P (загартування та розділення) для вказаної сталі. Показано, що оптимальною температурою завершення процесу гартування має бути 245 °С, коли при остаточному охолодженні не утворюється «свіжий» (вторинний) мартенсит, а частка залишкового аустеніту досягає максимуму (приблизно 27 % об.). .). Відомо, що стабілізація аустеніту важлива для сталей, оброблених Q&P, для досягнення бажаного поєднання міцності та пластичності. Отримані результати будуть використані для розробки ефективних режимів зміцнювальної термообробки металевих виробів відповідального призначення із забезпеченням підвищених показників пластичності та ударної в’язкості за температури навколишнього середовища.
Посилання
Speer J., Matlock D. K., De Cooman B. C., and Schroth J. G. Carbon partitioning into austenite after martensite transformation. Acta Materialia, 2003, No. 51, pp. 2611–2622.
Seo E. J., Cho L., Estrin Y., and De Cooman B. C. Microstructure-mechanical properties relationships for quenching and partitioning (Q&P) processed steel. Acta Materialia, 2016, No. 113, рр. 124–139.
Koistinen D. P. and Marburger R. E. A general equation prescribing the extent of the austenitemartensite transformation in pure iron-carbon alloys and plain carbon steels. Acta Metallurgica, 1959, Vol. 7, pp. 59–60.
Kung C. Y. and Rayment J. J. An Examination of the Validity of Existing Empirical Formulae for the Calculation of Ms Temperature. Metall. Trans. A, 1982, Vol. 13, p.p. 328–331.