ВИЗНАЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО СКЛАДУ РЕАГЕНТІВ ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ ПРОЦЕСІВ КОМПЛЕКСНОГО РАФІНУВАННЯ РІДКОГО ЧАВУНУ НА ЕТАПІ ПОЗАПІЧНОЇ ОБРОБКИ

Автор(и)

  • Molchanov L.
  • Kislyako V.
  • Petrusha V.

DOI:

https://doi.org/10.34185/1991-7848.itmm.2024.01.053

Ключові слова:

чавун, домішки, одностадійна обробка, суміш, раціональний склад.

Анотація

Робота присвячена питанню комплексної обробки чавуну. Проаналізовані можливі хімічні перетворення, що можуть протікати у випадку введення реагентів у рідкий чавун, отримані вирази для розрахунку константи рівноваги Кр, в залежності від температури. Також побудовані графічні залежності констант рівноваги від температури для зазначених реакцій. Розрахунки проводили для реакцій десульфурації, реакцій дисоціації карбонатів, окислення домішок чавуну за рахунок взаємодії з вуглекислим газом, а також для взаємодії компонентів рідкого чавуну з оксидами заліза. Шляхом термодинамічних розрахунків встановлено, що суміш для комплексного рафінування рідкого чавуну на етапі позапічної обробки повинна відноситися до хімічної системи CaO – Na2CO3 – FeO(Fe2O3) – Al. При чому конкретне співвідношення компонентів визначається необхідним результатом рафінування.

Посилання

Medzhybozhskyi M.Ia. Osnovy termodinamiky i kinetyky staleplavylnykh protsesiv: Pidruchnyk / M.Ia. Medzhybozhskyi, P.S. Kharlashyn. – Kyiv:

Vyshcha shkola, 1994. – 327s [in Ukrainian].

Kazachkov E. A. Raschetы po teoryy metallurhycheskykh protsessov. – M.:

Metallurhyia, 1988. – 288 s [in Russian].

Завантаження

Опубліковано

2024-04-24

Номер

Розділ

Статті