ПЕРСПЕКТИВИ РЕФАКТОРИНГУ ОНТОЛОГІЙ

Автор(и)

  • Dmytro Karpovskyi
  • Viktor Shynkarenko

DOI:

https://doi.org/10.34185/1991-7848.itmm.2024.01.046

Ключові слова:

онтологія, рефакторінг, SPARQL, Ruby, патерни

Анотація

Існуючі онтології доповнюються, розширюються в обсязі, підвищується їх складність. З часом виникають проблеми інтеграції нових знань у якусь онтологію та підтримки вже існуючих онтологій. Проблема посилюється тим, що онтології зазвичай наповнені знаннями з баз даних і анотованих документів на природній мові, що значно збільшує обсяг і складність онтологій. Представлена робота присвячена обробці та аналізу існуючих онтологій і застосуванню до них певних методів рефакторингу з метою вдосконалення онтології та покращення читабельності представлених знань для розробників і користувачів. Виконується розробка відповідного програмного забезпечення та метрик, які будуть об’єктивно засвідчувати ефективність застосування методів рефакторингу. У процесі дослідження було виявлено певний перелік шаблонів, які можна використовувати для рефакторингу онтологій, і реалізовано один з них – шаблон «Property Raising» – перенесення властивості в суперклас. В результаті тестування було встановлено, що після застосування цього шаблону обсяг вихідного файлу з даними онтології зменшився на 3-5%, за умови, що класи-нащадки містили спільні властивості, які були передані суперкласу.

Посилання

Gruber, T. R. (1993). A Translation Approach to Portable Ontology Specifications. Knowledge Acquisition, 5(2), 199-220.

Fernández-López, M., Gómez-Pérez, A., & Juristo, N. (1997). METHONTOLOGY: From Ontological Art Towards Ontological Engineering. Proceedings of the AAAI97 Spring Symposium Series on Ontological Engineering.

Noy, N. F., & McGuinness, D. L. (2001). Ontology Development 101: A Guide to Creating Your First Ontology. Stanford Knowledge Systems Laboratory Technical Report KSL-01-05.

Uschold, M., & Gruninger, M. (1996). Ontologies: Principles, Methods and Applications. The Knowledge Engineering Review, 11(2), 93-155.

Bechhofer, S., van Harmelen, F., Hendler, J., Horrocks, I., McGuinness, D. L., Patel-Schneider, P. F., & Stein, L. A. (2004). OWL Web Ontology Language Reference. W3C Recommendation.

Horridge, M., & Bechhofer, S. (2011). The OWL API: A Java API for OWL Ontologies. Semantic Web, 2(1), 11-21.

Staab, S., & Studer, R. (Eds.). (2004). Handbook on Ontologies. Springer

Завантаження

Опубліковано

2024-04-24

Номер

Розділ

Статті