МЕТОДОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД ДО ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ВУГЛЕЦЕВИХ СТАЛЕЙ ВІДПОВІДАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор(и)

  • Povorotnia I.
  • Podolskyi R.
  • Safronova O.
  • Oleinyk E.

DOI:

https://doi.org/10.34185/1991-7848.itmm.2024.01.025

Ключові слова:

залізничні осі, хімічний склад, параметри міжатомної взаємодії, твердість, термічна обробка, гаряча пластична деформація.

Анотація

Особливого значення у металургійній промисловості набуває питання оптимізації хімічного складу сталі з метою забезпечення затребуваного рівня властивостей. Проте значна кількість сучасних комплексних підходів грунтується на застосуванні інформаційних технологій. Метою роботи є дослідження впливу хімічного складу вуглецевих сталей на формування їх мікроструктури та твердості. У рамках дослідження було виплавлено дослідні злитки вуглецевих сталей різного складу, які потім піддавалися гарячій пластичній деформації (ГПД) з наступною термічною обробкою (ГПД+ТО). Матеріалом дослідження були лабораторні сталі, що є співставними за хімічним складом зі сталями для залізничних осей відповідно до державного стандарту, європейського та американського стандарту. Під час досліджень виявлено, що хімічний склад впливає на кількість структурних компонентів та твердість досліджених сталей у різних станах, таких як литий, після ГПД та ГПД+ТО. Виявлено, що за певного хімічного складу, при якому величина інтегрального параметру зарядового стану (Z^Y) менше 0,20 е, твердість сталі у стані після ГПД перевищує твердість сталі у стані після ГПД+ТО.

Посилання

Togobitska D., Belkova A. New approach to evaluating the thermodynamic consistency of melts in the «Metal-Slag» system based on interatomic interaction parameters. Lithuanian Journal of Physics. 2024. Vol. 64. No.1. рр.58-71. https://doi.org/10.3952/physics.2024.64.1.6

Завантаження

Опубліковано

2024-04-24

Номер

Розділ

Статті