ОГЛЯД ТЕНДЕНЦІЙ ЗАСТОСУВАННЯ ВІРТУАЛЬНОЇ РЕАЛЬНОСТІ В МАШИНОБУДУВАННІ

Автор(и)

  • Zabolotnyi Kostiantyn
  • Hnatushenko Volodymyr
  • Selivyorstova Tetyana
  • Dmytriieva Iryna
  • Shedlovska Yana

DOI:

https://doi.org/10.34185/1991-7848.itmm.2023.01.101

Ключові слова:

інженерія, технічний об'єкт, промислове будівництво, віртуальна реальність, доповнена реальність, Індустрія 4.0.

Анотація

Відомо, що темпи зростання машинобудівної промисловості у світі становлять близько 3% щороку, а лідерами зростання в галузі є автотранспорт, електронні компоненти, комунікаційне обладнання, комп’ютери та периферійне обладнання, літальні апарати. Програма «Індустрія 4.0» – наступний етап цифрової трансформації виробничих підприємств, метою якого є підвищення конкурентоспроможності машинобудівного сектору української економіки. Індустрія 4.0 спрямована на прискорене впровадження цифрових технологій, включаючи промисловий Інтернет речей, аналіз великих даних у реальному часі, штучний інтелект, нове покоління роботів, віртуальну та доповнену реальність тощо. Очікується, що синергія ІТ та технології виробництва призведуть до зміни бізнес-моделей та значного прискорення інноваційного розвитку на всіх етапах від розробки до впровадження у виробництво нової продукції. На базі Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» започатковано напрям підготовки студентів за освітньою програмою «Технології віртуальної та доповненої реальності в машинобудуванні» спеціальності 133 «Галузеве машинобудування». Підготовка фахівців з методичними та практичними навичками у сфері сучасних технологій віртуальної та доповненої реальності є надзвичайно важливою для реалізації стратегії «Індустрія 4.0».

Посилання

Mashynobudivna haluz v Ukraini: potentsial ta mozhlyvosti dlia rozshyrennia eksportu na period do 2021 roku (2019). KYIV : DP «UkrPromZovnishEkspertyza».

Industriia 4.0 – shcho tse take ta navishcho tse Ukraini (2016). Asotsiatsiia pidpryiemstv promyslovoi avtomatyzatsii Ukrainy. Available at:

https://appau.org.ua/publications/industriya-4-0-shho-tse-take-ta-navishho-tse-ukrayini/.

Toyota VR Experience (2021) YouTube. Toyota New Zealand. Available at:

https://youtu.be/QOUNd_wFIp4.

Ford Collaborates with Gravity Sketch to Explore New Tool for Designing Vehicles to Meet Customers' Needs | Ford Media Center. Available at:

https://media.ford.com/content/fordmedia/fna/us/en/news/2019/01/29/ford-collaborates-with-gravity-sketch.html.

Завантаження

Опубліковано

2024-04-03

Номер

Розділ

Статті