Високотемпературні дослідження особливостей впливу низьковольтного потенціалу на поведінку шлако-металевої ванни при верхній продувці (Сучасні Проблеми Металургії, 2019)
Високотемпературними дослідженнями особливостей прояву впливу низьковольтного потенціалу на конвертерну ванну підтверджені тенденції, виявлені на промислових конвертерах щодо: впливу позитивної полярності на фурмі на підвищення температури ванни та провідна роль характеру процесу шлакоутворення на величину сили струму в ланцюзі фурма- ванна. Встановлено змінний за ходом продувки характер підйому і осідання шлакової фази з протилежним напрямком для двох полярностей потенціалу. Виявлено, що варіант з позитивною полярністю на фурмі відрізнявся проміжним рівнем формованих шлако-металевих бризок, незважаючи на візуально найменшу кількість шлакової фази, а варіант з негативною полярністю - більш раннім наведенням шлаку з найбільшим рівнем його підйому і з найменшою кількістю бризок. Встановлено вплив низьковольтного потенціалу на зниження рівня втрат металу зі шлаком: при негативній полярності в більшій мірі з корольками, а при позитивній - з оксидами заліза в шлаку.
Keywords: високотемпературна модель; киснева продувка; шлако-металева ванна; низьковольтний потенціал