Новий напрямок у розробці методів і засобів формування шару шихти на агломераційній машині (Сучасні Проблеми Металургії, 2019)
Барабанні живильники, які застосовуються на агломераційних машинах для завантаження шихти на колосникові грати, не забезпечують отримання раціональної сегрегації шихти по висоті шару. Спроби зменшити негативний вплив отриманої при цьому сегрегації матеріалу шляхом укладання на грати агломераційних машин двох або більше шарів шихти не дало очікуваних результатів. Питання досягнення заданого розподілу матеріалу шихти за крупністю по висоті шару за рахунок керованої сегрегації завантаженого матеріалу як і раніше є актуальним науковим і практичним завданням. Виконаний аналіз ефективності відомих методів і засобів формування шару шихти при її укладанні на колосникові грати агломераційних машин. Показано, що одним з найбільш перспективних напрямів формування шару шихти є управління процесом сегрегації гранульованої шихти по висоті шару залежно від її крупності та змісту в ній палива. Одним з видів технологічного устаткування для розділення шихти за фракційним складом можуть бути лінійні роздільники. Реалізація запропонованих технологічних схем з використанням лінійних роздільників забезпечує заданий розподіл фракцій гранульованої шихти по висоті шару з поступовим зростанням вмісту палива у верхніх шарах шихти, що дозволяє збільшити продуктивність агломераційних машин і покращити якість агломерату, що випускається.
Keywords: агломераційна машина; агломерат; сегрегація шихти; лінійний роздільник; продуктивність; якість агломерату