Вплив структури литої міді та бронз на значення їх коефіцієнту термічного лінійного розширення (Сучасні Проблеми Металургії, 2019)
Завдання досліджень було визначення впливу умов твердіння металів та сплавів на величину їх КТЛР в області пружного стану литої міді та її сплавів. Результати досліджень наявної роботи свідчать про те, що при охолодженні в ливарній формі температура переходу з пластичного до пружного стану міді технічної чистоти складає 286°С, у бронзи БрА5 ~ 426 °С, у бронзи БрА9Ж3Л ~ 359 °С, у бронзи БрО5Ц5С5 ~ 312 °С. Різниця величин коефіцієнтів термічного лінійного розширення міді та її сплавів, які затверділи в умовах вільної та абсолютно затрудненної лінійної усадки, обумовлена різницею морфології та просторової орієнтації кристалів, що формуються, а також часток фаз та дефектів кристалічної структури в сплаві.
Keywords: мідь; бронза; сплав; усадка; мікроструктура; зерно; твердіння; розплав; кокіль