КОМПЬЮТЕРНОЕ МОДЕЛИРОВАНИЕ ТЕРМОДИНАМИКИ УГЛЕРОДОВОССТАНОВИТЕЛЬНОГО ПРОЦЕССА ВЫПЛАВКИ МАРГАНЦЕВЫХ ФЕРРОСПЛАВОВ В РЕАЛЬНЫХ УСЛОВИЯХ ПРОМЫШЛЕННОГО ПРОИЗВОДСТВА (Сучасні Проблеми Металургії, 2020)
Наведено результати комп'ютерного моделювання термодинаміки рівноважного стану в складній гетерогенній системі Mn-Si-Fe-Ca-Al-Mg-O-P-S-C стосовно виробництва сілікомарганцю в печах підвищеної потужності на базі даних «HSC 2.03» і «Тарр» фінського концерну «Outokumpu» і американської фірми «ESMicroware Inc.». Показано, що в інтервалі температур 1600-1800 ° С в чотирьохфазної системі «газ-метал-шлак-кокс» підвищення температури слабо впливає на рівноважний вміст СО, СО2 і SiО2 в газовій фазі, а в шлакової фазі підвищення температури знижує концентрацію оксиду кремнію, а в металевій фазі збільшується концентрація Mn, Fe, P і Si і знижується вміст вуглецю.Термодинамічними розрахунками встановлено вплив температури і витрати вуглецю на витяг Mn, Si і коефіцієнти їх розподілу. Статистична обробка отриманих даних підтверджує їх високу надійність і достовірність до коефіцієнтів кореляції 0,91-0,98. Для оптимізації змінних параметрів отримана штучна функція, яка описувала витяг марганцю, кремнію та мінімальний вміст фосфору в залежності від температури і змісту вуглецю.
Keywords: моделювання, термодинаміка, рівноважний стан, сілікомарганець, витяг елементів, оптимізація.