ТЕХНОЛОГИИ ПРОИЗВОДСТВА ФЕРРОНИКЕЛЯ ИЗ РУД РАЗЛИЧНЫХ МЕСТОРОЖДЕНИЙ (Сучасні Проблеми Металургії, 2020)
У роботі наведені результати порівняльного аналізу показників виробництва феронікелю в умовах Побузького феронікелевого комбінату з використанням нікель сировини вітчизняного (Капітанівського) і зарубіжних (Нова Каледонія, Індонезія, Гватемала) родовищ. Впровадження в виробництво інноваційно-інвестиційних заходів: попередня сушка руди; отримання недогарка в трубчастих обертових печах з використанням пиловугільного палива (ПВП); реконструкція печі № 1, яка дозволила підвищити її фактичну потужність до 42 МВт; освоєння технології виплавки чорнового феронікелю в цій печі з недоліком відновлення і ін. забезпечили можливість значно знизити собівартість продукції і підвищити ефективність виробництва. Методом рентгеноспектрального мікроаналізу (РСМА) досліджено розподіл домішкових елементів в пробах чорнового феронікелю традиційної і освоюваної технологій. Показано, що сірка знаходиться в вигляді сульфіду марганцю (MnS), а її зміст в 2 рази вище, ніж в звичайному сплаві.
Keywords: нікелеву сировину, рудотермічних піч, сірка, рафінування, плав соди, РСМА, сульфіди