РАЗРАБОТКА РЕЖИМОВ ОХЛАЖДЕНИЯ ЖЕЛЕЗНОДОРОЖНОГО КОЛЕСА НА ВЕРТИКАЛЬНОЙ ЗАКАЛОЧНОЙ МАШИНЕ С ПОМОЩЬЮ МАТЕМАТИЧЕСКОЙ МОДЕЛИ РАСЧЕТА СКОРОСТЕЙ ОХЛАЖДЕНИЯ (Сучасні Проблеми Металургії, 2020)
Для підвищення стійкості до утворення експлуатаційних дефектів термічного походження на поверхні кочення залізничних коліс був розроблений новий хімічний склад сталі. Для розробки режимів термічної обробки необхідно було створити математичну модель розрахунку швидкостей охолодження по перетину обода колеса при прискореному охолодженні. Моделі розподілу температури і швидкостей охолодження по перетину обода після охолодження за допомогою вертикальної гартувальної машини, отримані шляхом рішення диференціального рівняння теплопровідності (рівняння Фур'є), дозволили розробити режими термічної обробки, що забезпечують отримання заданого комплексу механічних властивостей залізничних коліс з дослідної сталі.
Keywords: Залізничні колеса, хімічний склад, термічна обробка, модель розподілу температури по перерізу виробу, швидкість охолодження