ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ ЕНЕРГОСПОЖИВАННЯ В МЕТАЛУРГІЙНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ (Сучасні Проблеми Металургії, 2025)
Метою роботи є дослідження теоретичних основ підвищення ефективності енергоспоживання в металургійній промисловості в умовах глобальних викликів кліматичної політики, трансформації виробництва та необхідності зниження енергетичних витрат. Проаналізовано основні технологічні процеси, рівень енергоємності галузі, а також міжнародний досвід упровадження енергоефективних рішень. Методика. Дослідження базується на міждисциплінарному аналізі наукових джерел, галузевих звітів, статистичних даних та техніко-економічних характеристик виробництва сталі. Використано методи порівняльного аналізу енерговитрат для різних технологічних маршрутів, а також системний підхід до оцінки потенціалу інновацій. Результати. Встановлено, що значна частина енергоспоживання припадає на доменно-конвертерні процеси. Перехід до електропічного виробництва, впровадження водневої металургії, використання вторинної сировини та цифрових технологій (Industry 4.0) відкриває шляхи до істотного підвищення енергоефективності. Наведено приклади успішної модернізації на підприємствах різних країн. Наукова новизна. У роботі систематизовано фактори, що визначають енергоємність виробничих процесів, розкрито взаємозв’язок між технологічними змінами та структурою енергоспоживання, обґрунтовано необхідність комплексного підходу до трансформації галузі. Практичне значення. Результати можуть бути використані для стратегічного планування модернізації підприємств, розробки інвестиційних проєктів з енергозбереження та формування національної політики декарбонізації промисловості.
Keywords: енергоспоживання; металургія; енергоефективність; декарбонізація; водень; електропіч; Industry 4.0; CCUS.