АНАЛІЗ ПРОЦЕСІВ СТУПІНЧАСТОГО ВІДНОВЛЕННЯ МАРГАНЦЮ З ЙОГО ДІОКСИДУ ГАЗОМ СО І ГАЗИФІКАЦІЇ ТВЕРДОГО ВУГЛЕЦЮЗ ПОЗИЦІЙ ТЕРМОДИНАМІКИ (Сучасні Проблеми Металургії, 2024)
У статті наведені результати термодинамічної оцінки перебігу хімічних реакцій ступінчастого відновлення марганцю з його діоксиду газом–відновником СО і газифікації твердого вуглецю. Метою роботи є визначення умов перебігу кожної хімічної реакції і значень їх граничних (рівноважних) температур за допомогою виразів з літературних джерел та отриманих формул для розрахунку вільної енергії Гіббса залежно від температури. Підтверджені та теоретично обгрунтовані положення про можливість перебігу при певних температурах реального процесу у відновних печах реакцій непрямого відновлення Mn2О3 з MnO2, Mn3О4 з Mn2O3, MnО з Mn3O4 за рахунок газу СО і реакції Белла–Будуара, а також про неможливість перебігу у відновлювальних печах реакції непрямого відновлення Mn з MnO газом СО.
Keywords: відновлення; оксид марганцю; монооксид вуглецю; хімічна реакція; газифікація вуглецю; ентальпія; ентропія; енергія Гіббса; гранична температура; термодинаміка; реакція Белла–Будуара.