АНАЛІТИЧНІ ОБҐРУНТУВАННЯ СТРУКТУРНИХ ПАРАМЕТРІВ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ОПОРИ П’ЯТИ ПЛУНЖЕРА АКСІАЛЬНО-ПОРШНЕВИХ ГІДРОМАШИН (Сучасні Проблеми Металургії, 2024)
Проводяться аналітичні дослідження з обґрунтування структурного параметру контролю технічного стану кільцевої опори п’яти плунжера качаючого вузла аксіально-поршневої гідромашини для умов сервісних підприємств. Отримана аналітична залежність зазору у спряженні «кільцева опора п‘яти – опора люльки» від зносу кільцевої опори по висоті та тиску робочої показала, що в якості контролюючого структурного параметра для контролю кільцевої опори п’яти плунжера може бути використана висота кільцевої опори п’яти, за умови рівномірного її зношення. Встановлено, що втрати робочої рідини між кільцевою опорою п’яти і опорою люльки за своїм об‘ємом не впливають суттєво на об‘ємний ККД трансмісії і можуть компенсуватися насосом підживлення.
Keywords: аксіально-поршнева гідромашина; качаючий вузол; п’ята плунжерна; кільцева опора п’яти плунжера; гідростатичний підшипник; аксіальна жорсткість; структурний параметр; гідроабразивне зношення; об’ємні втрати рідини.