ВПЛИВ ТЕМПЕРАТУРИ ОБРОБКИ НА ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРИ CR-MO-V СТАЛІ (Сучасні Проблеми Металургії, 2024)
Правильно підібрана термічна обробка, яка має на меті створення структури, що задовольняє вимогам виробника, є основним способом покращення якісних характеристик сталі. Досліджувану сталь 31CrMoV9 нагрівали до температур в діапазоні 850-1050°C і охолоджували у воді та на повітрі. Структура після нормалізації складалася з бейніту та мартенситу з різним співвідношенням. Підвищення температури нагріву призводить до збільшення кількості мартенситу з 5-10% при 850°C до 50% при 1050°C, що було показано дослідженнями. Мікротвердість сталі відповідно зростає. Структура сталі 31CrMoV9 складається із загартованого мартенситу, який характеризується різною морфологією після нагрівання до різних температур, гартування та відпуску. Середнє значення мікротвердості сталі зменшується зі збільшенням температури загартування. Зміна мікротвердості, ймовірно, пов'язана зі збільшенням об'єму залишкового аустеніту і розчиненням легованих карбідів. Виявлено, що зі збільшенням температури нагріву збільшення початкового зерна аустеніту призводить до укрупнення голки мартенситу. Встановлено, що з підвищенням температури нагріву дисперсність перліту залежить від розміру аустенітних зерен. Підвищення температури аустенізації призводить до збільшення міжпластинної відстані. Для отримання однорідної структури леговану сталь слід нагрівати при температурі 850°С.
Keywords: легована сталь; температура нагріву; структура; розмір зерна; бейніт; мартенсит; термічна обробка; гартування; нормалізація