Оцінка ефективності видалення неметалевих включень за рахунок використання відцентрових сил на різних етапах виробництва сталі (Сучасні Проблеми Металургії, 2020)
Розглянуті методи видалення неметалевих включень зі сталі на різних етапах її виробництва: у сталерозливному ковші, промковші й кристалізаторі МБЛЗ. Запропоновано класифікувати методи рафінування сталі від неметалевих включень на дві групи: механічні (продувка сталі інертним газом, установка електромагнітних мішалок та ін.) і фізико-хімічні (модифікування, обробка шлаками, раціональні режими розкислення). Особлива увага приділена методам, спрямованим на створення в металі вихру, усередині якого відбувається перенос включень до його осі. Метою роботи є визначення ефективності використання відцентрових сил для видалення неметалевих включень на різних етапах виробництва сталі. Виконані розрахунки тривалості переносу НВ різних розмірів до осі вихору, що обертається із різною швидкістю. Проаналізовані витрати енергії на формування вихору та виконано оцінку можливість використання кінетичної енергії струменя, що витікає з сталерозливного ковша у ротаційну камеру промковша.
Keywords: неметалеві включення, відцентрові сили, формування вихра, промківш, МБЛЗ