МЕХАНІЧНЕ ПОДРІБНЕННЯ КОМПОНЕНТІВ СИЛІКОМАРГАНЦЕВОЇ ШИХТИ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ВІДНОВЛЮВАЛЬНОСТІ (Сучасні Проблеми Металургії, 2020)
У статті наведено результати досліджень огрудкування шихтових матеріалів для виплавки силікомарганцю при попередньому механічному активуванні при подрібненні в дезінтеграторі. Постановка дослідження пов’язана з необхідністю забезпечити ефективну роботу печей, що виплавляють феромарганець і силікомарганець, що досягається при використанні однорідної за розміром та складом сировини. Небажаними в шихті є тонкоподрібнені фракції, які знижують пористість шихти, що призводить до зростання енергоспоживання на тонну сплаву, підвищеного задимлення і запилення. Раціональним способом огрудкування дрібних матеріалів є брикетування. Обґрунтовано основні технологічні вимоги попередньої підготовки шляхом брикетування. Показано що використання у якості в’яжучої речовини гідролізного лігніну забезпечує одержання міцних брикетів. Дослідженням кінетики сумісного вуглецевотермічного відновлення марганцю і кремнію при температурах 1250-1600оС з безперервним контролем втрати ваги наважкою шихти показано, що степінь відновлення брекитованої, механічно активованої шихти в 1,5 – 1,8 рази вище відновлювальності шихти з крупністю компонентів 3-0 мм і в 2-3 рази вище степіні відновлення заводської шихти.
Keywords: силікомарганець, шихта, дисперсні матеріали, мехічне активування, кінетика відновлення вуглецем