МЕТОДИ БІНАРИЗАЦІЇ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ЇХ ВПЛИВУ НА ФРАКТАЛЬНУ РОЗМІРНІСТЬ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ПОКРИТТІВ (Сучасні Проблеми Металургії, 2020)
Важливим етапом при фрактальному аналізі є бінаризація, яка являє собою операцію порогового розділення і результатом якої є бінарне зображення. Тому метою роботи є вивчення та програмна реалізації методів бінаризації зображень та дослідження впливу цих методів на значення фрактальної розмірності функціональних покриттів. В ході дослідження було проаналізовано ряд зображень функціональних покриттів, визначалася фрактальна розмірність зображення методом Box Counting при різних порогах бінаризації та при застосуванні різних методів бінаризації (бінаризація з нижнім та верхнім порогом, з подвійним обмеженням, та метод середнього для визначення оптимального порогу бінаризації) до вхідних зображень. В результаті роботи розроблено та програмно реалізовано методи бінаризації зображень, обчислена фрактальна розмірність бінарних зображень та досліджено вплив цих методів на значення фрактальної розмірності функціональних покриттів.
Keywords: бінаризація, порог бінаризації, фрактальна розмірність, метод бінаризації з верхнім порогом, метод бінаризації з нижнім порогом, метод бінаризації з подвійним обмеженням, бінаризація методом середнього, функціональні покриття