Деякі аспекти моделювання технічної діагностики механізмів (Сучасні Проблеми Металургії, 2022)
Дані дослідження спрямовані на розкриття основних особливостей технічної діагностики механізмів та машин. Для оцінки технічного стану машин та формування діагностичних ознак запропоновано метод, заснований на використанні математичної теорії розпізнавання образів. Показано, що технічну діагностику машин і механізмів можна трактувати як розпізнавання класів технічного стану об'єкта за сукупністю його технічних характеристик. При цьому встановлюється, до якого класу належить поточний стан, що розпізнається. Розв’язання задачі розпізнавання здійснюється на основі порівняння апостеріорної інформації за апріорним описом класів за допомогою алгоритму розпізнавання. Проведені дослідження, виділені на фоні оцінки дефектів передач, показали, що інформація про технічний стан при програмуванні діагностичних досліджень зубчастих передач є узагальненою, тобто описує зміну конструктивних параметрів у часі. При цьому виникає проблема оперативного реагування у функції часу на відхилення структурних параметрів від їх еталону. Це може бути досягнуте шляхом переходу від загальних функціональних описів характеристик зубчастих передач до оперативних команд у функції часу для виконавчих органів. Прогнозування працездатності зубчастої передачі прямо пов’язане з детальним аналізом спрацювання зубців у відповідних точках контакту. На відміну від зачеплення неспрацьованих зубців, які мають постійне значення передатного числа, для профілю спрацьованих зубців передатне число змінне і є функцією кута повороту тягової ланки передачі. Для опису такого профілю використовуються кусково-сплайнові апроксимації, які модулюються завдяки введенню функції стану.
Keywords: діагностика; механізми; машини; розпізнавання образів; технічний стан; дефекти; зубчасті передачі