ДОСЛІДЖЕННЯ МЕТОДІВ ВИМІРЮВАННЯ ФІЗИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ФАКЕЛУ ДОГОРЯННЯ ДИМОВИХ ГАЗІВ У КИСНЕВОМУ КОНВЕРТЕРІ (Сучасні Проблеми Металургії, 2022)
Киснево-конвертерний процес супроводжується виділенням значного обсягу газів, що за умов допалювання формують факел над горловиною конвертера. Він є додатковим джерелом тепла у конвертері та за зміною його характеру можливо оцінити особливості протікання продувки плавки. Проте зареєструвати та проаналізувати показники факела досить складно через значну температуру над горловиною агрегату та великий обсяг виділення пилу під час продувки плавки. І, якщо дрібні часточки пилу можуть значно нагріватися в реальних умовах агрегату й підсилювати показники факелу, то значно більші часточки можуть перешкоджати цьому. У роботі було проведено фізичне моделювання на одиничному газовому факелі впливу часток розміром 250-300 мм різного хімічного складу (що відповідає киснево-конвертерному процесу) на можливість реєстрації фізичних показників факелу допалювання: теплопередачі, світимості (яскравості) та електричних характеристик. Встановлено, що через природний коливальний характер полум’я отримані за допомогою спеціальних датчиків величини потрібно інтегрувати, й вплив високих температур та наявності часток пилу на обладнання також створюють похибку у вимірюванні. За результатами досліджень зроблено висновок, що вимір електричних характеристик факелу догоряння газів може бути використаний у якості параметру для контролю процесу конвертування завдяки оперативності визначення та відсутності значного впливу на точність виміру надлишкової температури і запиленості.
Keywords: фізичне моделювання; кисневе конвертування; факел допалювання відхідних газів; теплопровідність; яскравість електропровідність полум’я