(untitled) (Сучасні Проблеми Металургії, 2019)
В роботі викладені результати стендових досліджень з оцінки кількості іонів (за величиною сили іонного струму), що формуються при високовольтній активізації газових струменів, що містять кисень, при їх подачі через кисневу фурму. Встановлено, що в процесі активізації на зрізі сопла фурми утворюється кистьовий розряд, а всередині фурми на електроді - тліючий розряд, що сприяють формуванню в потоці газу заряджених частинок кисню -іонів позитивного й негативного знаку, сила струму яких має яскраво виражену експонентну залежність від відстані до джерела їх утворення (електрода) не залежно від тиску газу або рівня вмісту в ньому кисню. Виявлено, що заглиблення електроду на величину 10 мм сприяє максимілізації значень іонного струму на близьких відстанях до зрізу сопла. А при активізації кисневого потоку кількість іонів на початковій ділянці струменя в 4-5 разів більше, ніж при активізації повітря при однаковому продувному тиску, що, ймовірно, пов’язано з кількістю кисню в продувному газі, який перетворюється в іони.