(untitled) (Сучасні Проблеми Металургії, 2019)
В мобільних машинах гірничо-металургійного комплексу має місце застосування об’ємних гідравлічних трансмісій, що значно покращує їх керованість та мобільність в процесі роботи. Розглядаються конструктивні рішення по зниженню об’ємних втрат робочої рідини в шестеренних насосах підживлення аксіально-поршневих гідромашин. Мета дослідження - збільшення експлуатаційної довговічності насосів підживлення аксіально-поршневих гідромашин розробленням конструктивних заходів по зниженню об’ємних втрат в його качаючому вузлі. Запропоновано спосіб компенсації торцевого зазору з застосуванням пластини компенсації торцевого зазору, що складається з робочої поверхні і пружнодемпфуючого елемента, у якому додатково розташовані канали й камери гідростатичного піджиму. Проведено аналіз сил, що діють на пластину компенсації торцевого зазору і обґрунтовано їх оптимальне співвідношення, яке забезпечує величину торцевого зазору, що обумовлює мінімальні об’ємні втрати робочої рідини в качаючому вузлі насосу підживлення і забезпечує збільшення його експлуатаційної довговічності.