(untitled) (Сучасні Проблеми Металургії, 2019)
Завдання досліджень було визначення впливу умов твердіння металів та сплавів на величину їх КТЛР в області пружного стану литої міді та її сплавів. Результати досліджень наявної роботи свідчать про те, що при охолодженні в ливарній формі температура переходу з пластичного до пружного стану міді технічної чистоти складає 286°С, у бронзи БрА5 426 °С, у бронзи БрА9Ж3Л 359 °С, у бронзи БрО5Ц5С5 312 °С. Різниця величин коефіцієнтів термічного лінійного розширення міді та її сплавів, які затверділи в умовах вільної та абсолютно затрудненної лінійної усадки, обумовлена різницею морфології та просторової орієнтації кристалів, що формуються, а також часток фаз та дефектів кристалічної структури в сплаві.