(untitled) (Сучасні Проблеми Металургії, 2020)
На основі математичного моделювання і чисельного експерименту проведено аналіз чинників підвищення енергоефективності дугової сталеплавильної печі (ДСП) малої місткості. Виконано оптимізацію глибини сталеплавильної ванни, що в поєднанні з продувкою інертним газом, зменшує втрати тепла випромінюванням на 21%; прискорює процеси тепло- і масообміну на 11-16%, нагріву і усереднення металу на 8%. Енергозберігаючі водоохолоджувані панелі і система розосередженої аспірації сприяють зниженню втрат тепла і неорганізованих викидів пилогазового середовища. Синтез інноваційних рішень в 15-т ДСП дозволить знизити загальне енергоспоживання на 3 - 5%.