(untitled) (Сучасні Проблеми Металургії, 2022)
На основі аналізу науково-технічних публікацій дано загальну характеристику сучасних технологій переробки літієвих джерел живлення. Переробку проводять за такою схемою. Спочатку організують розряд джерел струму та їх попередню обробку для відділення діючих речовин. Попередня обробка проводиться механічним подрібненням, або ультразвуком, або розчинниками. Отриманий матеріал піддають магнітному або гравітаційному розділенню, видаляючи речовини, що містять метали. Потім Li, Co, Ni, Mn видаляють пірометалургією, або гідрометалургією, або електрохімічним вилученням. Отримані метали придатні для вторинного використання в літієвих джерелах струму. Авторами розроблено принципову схему технології попередньої обробки літієвих акумуляторів, заснованої на акустичній або гідродинамічній кавітації, а також удосконалено спосіб магнітної сепарації цінних металів.